2018-05-30 5 ГОДИНИ СЛЕД ЛЕГАЛИЗАЦИЯТА НА МАРИХУАНАТА В САЩ: КАКВО СЕ СЛУЧВА?

Според федералното законодателство на Съединените американски щати притежанието и употребата на марихуана е незаконно. Съгласно Закона за регулираните субстанции (CSA) канабисът е класифициран като вещество от списък I, определено като имащо висок потенциал за зависимост, като по този начин се забранява дори медицинската му употреба. На щатско ниво обаче, политиките по отношение на употребата на канабис за медицински цели и развлечения се различават значително и в много американски щати се противопоставят на федералното законодателство.

Към момента медицинската употреба на канабис е законна (с препоръка от лекар) в 30 щата, окръг Колумбия и на територията на о-в Гуам и Пуерто Рико. Употребата на канабис за развлечение е законна в 9 щата (Аляска, Калифорния, Колорадо, Мейн, Масачузетс, Невада, Орегон, Върмонт и Вашингтон) плюс окръг Колумбия и декриминализирана в още 13 щата плюс Американските Вирджински острови. Търговското разпространение на канабис е разрешено навсякъде, където канабисът е легализиран, с изключение на Върмонт и окръг Колумбия.

Колорадо и Вашингтон са първите два щата, които легализират употребата на канабис за развлечение през 2012 г.

Според доклад от 2017 г. на Националната академия на науките на САЩ (NAS), озаглавен „Ефектите на канабиса и канабиноидите върху здравето: текущи доказателства и препоръки за изследвания", употребата на марихуана е свързана с редица проблеми, сред които:

  • респираторни проблеми;
  • психологически проблеми (като психоза, социална тревожност и мисли за самоубийство);
  • повишен риск от пътнотранспортни произшествия;
  • повишен риск за развиване на зависимост към тютюн, алкохол и други вещества;
  • проблеми с паметта и концентрацията (в някои случаи е възможно да са постоянни);
  • ниско тегло на плода при раждания.

Според данни на американската неправителствена организация „Интелигентни подходи към марихуаната“ (SAM) след легализирането на канабиса вероятността за пристрастяване към него може да се повиши до 50% при някои потребители, а редовната употреба при подрастващите е вредна за мозъка и в някои случаи е свързана с трайно намаляване на коефициента на интелигентност.

Подобно на цигарите, марихуаната също може да причини интоксикация, понякога с трагични последствия. В годината, в която беше разрешена продажбата на марихуана процентът на пътнотранспортни произшествия в щата Вашингтон се е увеличил повече от двойно. Подобна е ситуацията и в щата Колорадо.

Според данни от Национално проучване за употребата на наркотици и здравето в САЩ (NSDUH), редовната употреба на марихуана сред тийнейджърите в щати, легализирали канабиса, като Аляска, Колорадо, Орегон и Вашингтон е с 30% по-висока от тази в САЩ като цяло. Почти една трета от всички младежи на възраст 18-25 години в щатите, легализирали канабиса, са употребили марихуана през изминалия месец, в сравнение с една пета преди десет години. След 2014 г. употребата на марихуана сред младежите на възраст 18-22 г. вече превишава тази на цигари.

Щатите, които са легализирали канабиса, имат едни от най-високите дялове на употреба на марихуана в САЩ. Заедно с това при тях се наблюдават:

• По-високи дялове на смъртните случаи при шофиране, свързани с марихуана.

• Повече посещения в спешните центрове и хоспитализации за проблеми, свързани с марихуана.

• Разширяване на криминален пазар.

• Увеличаване на престъпленията, свързани с марихуана и престъпленията при непълнолетни.

• Увеличаване на проблемите на работното място, включително недостиг на работна ръка и злополуки. [1]


Увеличение на пътнотранспортните произшествия, свързани с употреба на наркотици

Във Вашингтон, процентът на смъртните случаи по пътищата, в които шофьорът е бил с положителен резултат за употреба на марихуана, се е увеличил с 104,6% в годината на стартиране на продажби на марихуана за развлечение (2014 г.) и със 64,9% спрямо 2011 г. (последната година преди легализацията). [2]

В Кънектикът, през 2013 г. са документирани 32 324 случай на нефатални наранявания, свързани с пътнотранспортни произшествия и 38 772 през 2016 г, което прави средно годишно увеличение от 6,3%. 12,2% от нараняванията са настъпили във връзка с произшествие, при което шофьорите са положително тествани за марихуана. [3]


Увеличаване на посещенията на кабинетите за спешна медицинска помощ, свързани с употреба на марихуана

Случаите на хоспитализация в Колорадо са се увеличили с над 81,4% в периода 2011 – 2015 г. (от 6 305 до 11 439) [4]. През този период в Колорадо са се осъществили 5134 допълнителни посещения на спешни кабинети, свързани с употребата на марихуана, или около 958 нови случая на всеки милион жители.


Проблеми на работното място

Според данните от NSDUH при употребяващите марихуана има 40% по-голяма вероятност да пропуснат поне един работен ден през последния месец поради нараняване или болест и 106% по-голяма вероятност – без уважителни причини, отколкото тези които не употребяват. [5]


Увеличаване на броя на бездомните хора в страната

В Денвър, столицата на Колорадо, броят на потърсилите подслон се е увеличил с 50% след легализирането на марихуаната (юли 2012 г.-ноември 2015 г.) [6]. Според служителите на приютите 20 до 30 процента от случаите на новопристигнали хора се дължат на държавната политика за марихуана. Опитът в Колорадо показва 10% увеличение в търсенето на подслон във връзка с легализацията на марихуана през първите три години след легализацията.
 

Лабораторни експлозии, свързани с извличането на марихуана-концентрат

Легализирането на марихуаната води до значителни разходи за здравеопазване свързани с увеличаване броя на пострадалите при експлозии в домашни лаборатории за екстракция на марихуана-концентрат. За извличане на концентриран THC от суха маса се използват летливи разтворители като бутан, който е лесно запалим ако се произведе искра. [7]

В щата Орегон през първите 12 месеца след легализирането на канабиса (юли 2015-юли 2016 г.), броят на жертвите на изгаряне при подобни случаи се увеличава от 7 до 30, а свързаните с тях разходи за здравни грижи също се е увеличил с 4,1 милиона долара(от $ 1.1 до $ 5.2 млн.).

В посочените цифри не се включват разходите за имуществени вреди, изселване на жители или фирми, заемащи сградите, където са настъпили експлозиите, или други икономически загуби, някои от които са значителни. Например, лабораторна експлозия в жилищна сграда във Вашингтон е довела до над $ 2 милиона имуществени щети и смърт на съсед. [8]


Въздействие на легализацията върху черния пазар на марихуана и престъпността

Застъпниците на легализацията отдавна твърдят, че легализирането ще намали активността по отношение на предлагането на марихуана на черния пазар. Криминалната активност в САЩ обаче се е покачила и операциите свързани с незаконно отглеждане и разпространение на марихуана стават все по-чести. През 2017 г. операциите свързани с незаконно отглеждане на марихуана в провинциалните райони на Колорадо са се увеличили с 50%. Година по-рано правоохранителните органи са конфискували 7 116 паунда марихуана и са извършили 252 арести. Изземванията на марихуана в пощенските пратки на САЩ бележи увеличение с 844% [9].

Полицията в Орегон разкрива, че най-малко 70% от продажбите на марихуана през 2016 г. са се осъществили на черния пазар и от три до пет пъти повече от количеството марихуана, консумирана в щата, напуска държавата за незаконни продажби. [10]

Данни от правоохранителните органи на САЩ показват, че общата престъпност също е нараснала. Според Бюрото за разследване в Колорадо, в щата е отчетено 8,3% увеличение на имуществените престъпления и 18,6% увеличение на насилствените престъпления след легализацията. Заедно с увеличаването на имуществените престъпления, полицейското управление в гр. Боулдър, Колорадо, отчита 54% увеличение на употребата на марихуана на обществени места след легализирането.

В периода 2014 – 2016 г. 23% от нарушенията сред учениците и студентите в Колорадо са свързани с марихуана, което е увеличение с 6 процентни пункта спрямо периода 2012 – 2014 г. (17%)

Арестите, свързани с марихуана, са се увеличили и сред афро-американското и испанско население в Колорадо след легализацията. Между 2012 и 2014 г. процентът на арестувани младежи под 18-годишна възраст от испански и афро-американски произход са се увеличили съответно с 29% и 58%. В Лос Анджелис по-голямата част от нелегалните лаборатории са открити предимно в афро-американските общности. В Денвър магазините, в които се продава марихуана по-често са разположени в маргинализирани квартали. [11]

Легализацията на употребата на канабис в САЩ предизвика бум в производството на различни артикули със съдържание на марихуана. Концентриран, канабисът може да се добави като съставка към широк кръг от храни включително желирани бонбони , сода и близалки. Днес продуктите със съдържание на марихуана съставляват почти половината от индустрията с марихуана в Колорадо. Затова не е изненадваща все по-голямата употреба на подобни артикули сред 14-18-годишните ученици в страната. Около 62% от учениците от 11 клас в щата Орегон съобщават, че имат „много лесен" достъп до марихуана, най-вече чрез приятели.

Силата на продуктите със съдържание на марихуана (до седем пъти по-силни отколкото цигара марихуана за пушене) и тяхната атрактивност за децата са довели до сериозни проблеми в щатите, където е легализирана. Съобщава се за 19 годишен младеж , скочил от балкон на 4-тия етаж и починал след употреба на бонбон с марихуана. В щата Колорадо се е увеличил процентът на самоубили се юноши с открита марихуана в кръвта. В същия щат сигналите до Спешна помощ за отравяния на деца от 0 до 8 годишна възраст са се увеличили повече от три пъти след легализацията.

Според Том Адамс, управляващ директор на BDS Analytics нарастващата индустрия е реализирала близо 9 млрд. долара продажби през 2017 г. (печалба равна на годишните приходи на производителя на памперси Pampers). Въпреки тези впечатляващи данни и макар че все още е рано да се правят изчерпателни проучвания относно разходите свързани с легализацията на марихуаната, се предполага, че подобно на тютюна и алкохола, разходите надхвърлят приходите. Половината от очакваната печалба от продажба на марихуана, предвидена за превенция и лечение на зависимости никога не се материализира. [12]


Повече по темата:

Lessons Learned From Marijuana Legalization in Four U.S. States and D.C.

The projected costs of marijuana legalization in Connecticut 2018


Използвани източници:

(1) Smart Approaches to Marijuana (SAM), The projected costs of marijuana legalization in Connecticut 2018, 2018.
(2) AAA Foundation for Traffic Safety, Prevalence of Marijuana Involvement in Fatal Crashes: Washington, 2010 – 2014 (2016).
(3) University of Connecticut, Connecticut Crash Data Repository, 2013 – 2016, CAS2MUCC database.
(4) Colorado Hospital Association and Colorado Department of Public Health and Environment, as reported in Rocky Mountain, Legalization of Marijuana in Colorado.
(5) Substance Abuse and Mental Health Services Administration, National Survey on Drug Use and Health, 2014 (Rockville, MD: Author, 2015).
(6) Joel Warner, “Marijuana Legalization in Colorado: How Recreational Weed Is Attracting People, But Spiking the State’s Homeless Rate”, International Business Times (20.06.2016).
(7) Oregon State Police-Drug Enforcement Section, A Baseline Evaluation of Cannabis Enforcement Priorities in Oregon (Salem, OR: Author, 2017).
(8) G. Johnson, “Man Sentenced to 9 Years in Fatal Bellevue Hash-Oil Blast”, Komo News (7.06.2015).
(9) Rocky Mountain Poison and Drug Center [RMPCD], 2017 and Wang et al., 2017.
(10) Hughes, 2017; Associated Press, 14.08.2017; OSPDES, 2017.
(11) Smart Approaches to Marijuana (SAM), Lessons Learned From Marijuana Legalization in Four U.S. States and D.C., 03.2018.
(12) Aaron Smith, The U.S. legal marijuana industry is booming, CNNMoney (New York), 31.01.2018, http://money.cnn.com/2018/01/31/news/marijuana-state-of-the-union/index.html


София 1431, бул. „Акад. Иван Гешов“ 15

тел.: 02/ 832 61 36, 832 61 37, 831 30 79
факс: 02/ 831 30 79
www.nfp-drugs.bg
e-mail: office@nfp-drugs.bg

София 1431, бул. „Акад. Иван Гешов“ 15

тел.: +359 2 80 56 444
факс: +359 2 954 12 11
www.ncpha.government.bg
e-mail: ncpha@ncpha.government.bg
Информацията в този сайт не може да се възпроизвежда по какъвто и да е начин без писмено съгласие.