2019-06-06 ЕВРОПЕЙСКИ ДОКЛАД ЗА НАРКОТИЦИТЕ 2019 Г.: ТЕНДЕНЦИИ И РАЗВИТИЯ

Какви са последните тенденции в трафика на наркотици и какво се крие зад тях? Кои вещества, в днешно време, причиняват най-голяма вреда? Кое е новото в областта на превенцията, лечението и политиката във връзка с употребата на наркотици? Тези и други въпроси са разгледани от Европейския център за наркотици и наркомании(EMCDDA) в новия годишен преглед на ситуацията с наркотиците в Европа.

Европейският доклад за наркотиците 2019 г.: Тенденции и развития, съдържа изчерпателен анализ на най-новите тенденции в ЕС, Турция и Норвегия, като са включени следните теми: предлагане на наркотици и пазар на наркотици, разпространение и тенденции по отношение на употребата на наркотици, вреди, произтичащи от употребата на наркотици, и ответни мерки. В допълнение към доклада е публикуван Статистически бюлетин за 2019 г. (Statistical Bulletin 2019), съдържащ масив от европейски данни, на който се основава анализът.

Заедно с Европейския доклад за наркотиците са публикувани и доклади за положението с наркотиците в отделните страни (Country Drug Reports), съдържащи обобщена информация за положението с наркотиците на национално равнище. Тези онлайн доклади, изготвени от EMCDDA в сътрудничество с националните фокусни центрове от мрежата Reitox, обхващат следните теми: употребата на наркотици и проблемите с общественото здраве, политиката в областта на наркотиците и ответните действия и предлагането на наркотици.

Европейският доклад за наркотици беше представен на 06 юни 2019 г. пред Европейската комисия в Брюксел от Димитрис Аврамопулос, (европейски комисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството) и Алексис Гусдил (директор на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA).

В България докладът беше представен на заседание на Комисия по здравеопазването в Народното събрание от Сандрин Слейман (EMCDDA). Заедно с това ръководителят на Национален фокусен център за наркотици и наркомании Александър Панайотов представи актуалната ситуация по отношение на проблема с наркотиците и наркоманиите в България. 

Освен в България на 06 юни Европейския доклад за наркотиците беше представен само в още 6 страни (Чехия, Гърция, Кипър, Румъния, Финландия и Норвегия).
 

Резюме на доклада

Европейски доклад за наркотиците 2019 г.: Тенденции и развития

За ситуацията в България вижте специалното издание на EMCDDA (на английски език): Courtry Drug Report 2019 (Bulgaria)


Още по темата:

БНТ - Европейски доклад: Младите българи употребяват най-често канабис

ТВ Европа - Най-използваният наркотик у нас е марихуаната


София 1431, бул. „Акад. Иван Гешов“ 15

тел.: 02/ 832 61 36, 832 61 37, 831 30 79
факс: 02/ 831 30 79
www.nfp-drugs.bg
e-mail: office@nfp-drugs.bg

София 1431, бул. „Акад. Иван Гешов“ 15

тел.: +359 2 80 56 444
факс: +359 2 954 12 11
www.ncpha.government.bg
e-mail: ncpha@ncpha.government.bg
Информацията в този сайт не може да се възпроизвежда по какъвто и да е начин без писмено съгласие.